img
    Nga: Zeri i Amerikes datë: 2020/06/02

Reforma në drejtësi, ekspertët: ka ecur ngadalë, po zhgënjen pritshmëritë e qytetarëve

Reforma në drejtësi në Shqipëri, thuajse 4 vjet nga miratimi vazhdon të prodhojë debate. Konsensusi politik që shoqëroi miratimin nuk vijoi me miratimin e ligjeve që rridhnin prej ndryshimeve kushtetuese, apo dhe me zbatimin e tyre. Analistët dhe ekspertët mendojnë se kjo reformë ka ecur ngadalë dhe nuk ka prodhuar atë që qytetarët prisnin prej saj. Edhe përfaqësuesit ndërkombëtarë kanë filluar ta artikulojnë këtë shqetësim, madje kanë aluduar edhe për një marrëveshje që e minon atë. Por eskpertët janë të matur kur thonë, se për të parë ndarjen e ndikimit politik nga institucionet e reja të drejtësisë, do duhet të kalojë një kohë e gjatë.
Reforma në Drejtësi që u miratua me konsensus të plotë politik, duke marrë 140 votat e kuvendit të Shqipërisë afro 4 vjet më parë, si dhe me mbështetje të gjerë të faktorit ndërkombëtar, nuk ka arritur ende të prodhojë rezultatet, që u skicuan në atë kohë në letër. Kjo ka shkaktuar një valë të re debati në rradhët e politikës por dhe nervozizëm në qarqet diplomatike nëse veçojmë deklaratën e ambsadores merikane, që u bëri thirrje palëve të ecin para duke aluduar edhe për një marrvëshje mes tyre, që minon reformën në drejtësi. Politologu Afrim Krasniqi thotë se etapat kushtetuese për zbatimin e reformës nuk u zbatuan dhe se sot duhej të ishte kryer 70% e reformës kur në fakt është kryer 20-25%.

Lexo më shumë
*Informacioni i mësipërm është marr nga këtu